PDA

View Full Version : Senarai istilah-istilah dalam forex



tahir85
06-09-2007, 01:59 AM
kepada semua trader, kalau ada istilah baru dalam atau pun yang lama sila letak dan terangkan sedikit dalam ruangan ini untuk di kongsi bersama...thankssm_happy

tahir85
06-09-2007, 03:07 AM
Ask – untuk sell pair tertentu
Bid- untuk buy pair tertentu
Buy – mengharap pair tersebut naik untuk untung
Sell – mengharap pair tersebut jatuh untuk untung
Long - posisi pair yang dibeli.menghap pair akan naik
Short- posisi pair yang dibeli.menghap pair akan jatuh
Spread – perbezaan matawang yang akan dibeli dengan harga pasaran terkini
Leverage margin – kadar modal anda dan jumlah kuantiti yang dibenarkan seperti 1:100 ,1:200
Stop loss : membolehkan posisi yang open tertutup secara automatik apabila terkena price yang anda set.(dalam keadaan rugi )
Exit profit – membolehkan posisi yang open tertutup secara automatik apabila terkena price yang anda set.(dalam keadaan untung )
Pending order – membolehkan posisi akan terbuka secara automatik apabila terkena price yang anda set
Trailing stop – membolehkan anda menutup posisi yang untung sebelum menjadi rugi semula.
Scalping – teknik mengambil pips sedikit demi sedikit
Indicator – penunjuk dalam teknikal analisis
Technical analysis – teknik untuk meramal pergerakan pasaran berpandukan sejarah ,trend dan indicator
Fundamental analysis – teknik untuk meramal pergerakan pasaran berpandukan news (politik dan ekonomi)
Upward –pergerakan pasaran menaik
Downward – pergerakan pasaran menurun
Platform –software yang digunakan untuk forex trading contoh metatrader,streamster, fx trading station 2.
Broker – orang tengah yang diantara trader dan syarikat.
Egold – matawang dalam internet
Ebullion -matawang dalam internet
Wiretransfer – pemindahan wang terus ke akaun bank
Swift – kod bank .
Swap – kos tambahan akibat penangguhan urus niaga
Pair – pasangan mata wang .contoh EU(euro/usd)
Pips – perubahan harga matawang dikira dalam bentuk pips.
Bullish – pergerakan menaik secara mendadak
Bearish –pergerakan menurun secara mendadak
Pivot – pergerakan matawang yang tidak jauh dari titik asal dan kembali semula
TF (time frame) – kadar masa untuk membuat analisis menggunakan indicator. Setiap indicator menggunakan TF yang sesuai
Overbought – situasi dimana pasangan matawang tersebut sudah terlebih dibeli dan kemungkinan besar akan jatuh .

baby

brownknight
06-09-2007, 11:42 AM
Long - posisi pair yang dibeli.menghap pair akan naik
Short- posisi pair yang dibeli.menghap pair akan jatuh

Assalaamualaikum,
Bukan Short = Sell Ke Bro?

tahir85
06-09-2007, 12:28 PM
Assalaamualaikum,
Bukan Short = Sell Ke Bro?

betul maksud u, cuma saya maksudkan beli =tred dekat situ...hehehe .thnks.sila la tambah term2 yang takpena didengar utk kebaikan besama.hehehe:D

tahir85
06-09-2007, 12:38 PM
interest rate - Kadar Faedah – boleh menyebabkan satu mata wang untuk sama ada mengukuhkan atau melemahkan bergantung pada pergerakan. Dalam kadar faedah yang tinggi sesetengah kes akan menarik wang asing, bagaimanapun kadar faedah yang tinggi akan sering menyebabkan pelabur-pelabur pasaran saham untuk menjual portfolio-portfolio mereka. Mereka mempercayakan bahawa kos yang tinggi dari pinjaman wang akan menjejaskan banyak syarikat. Jika pelabur-pelabur menjual holdings mereka akan menyebabkan kemerosotan dalam pasaran dan secara negatif menjejaskan ekonomi.

Disebabkan oleh dua perkara yang akan menjejaskan akan mengambil tempat bergantung pada banyak faktor-faktor yang rumit, tetapi biasanya satu perjanjian di kalangan pemerhati-pemerhati dipersetujui untuk memerhati perubahan semasa kadar faedah yang akan menjejaskan ekonomi awam dan harga mata wang.

FXM Teacher
06-11-2007, 06:23 AM
terima kasih tahir85, dan pada sesiapa yang masih tidak berapa faham maksudnya, boleh bertanya ok.. :)

ambayutnatuk
06-18-2007, 08:57 AM
harap pada sapa-sapa yang tahu dapat bagi maksud secara ringkas istilah di bawah istilah di bawah :

scalping
hedging
swing
ranging
volatile

FXM Teacher
06-18-2007, 05:29 PM
harap pada sapa-sapa yang tahu dapat bagi maksud secara ringkas istilah di bawah istilah di bawah :

scalping
hedging
swing
ranging
volatile

scalping - merupakan satu process untuk very-very short term trading dari segi mengambil untung pada tahap yang minimum dan ia bergantung pada setiap trader, biasanya scalping akan dilakukan untuk pips dalam range 10-20 pips ataupun kurang daripada tersebut.

hedging - process untuk buy dan sell pada satu-satu masa tertentu.contohnya eu:- 1.3506/1.3508, so trader yang buy pada 1.3508 dan sell pada 1.3506 pada masa yg sama telah melakukan hedging.

swing - jarak yang panjang atau lama.contohnya:-swing trade bermaksud, trade yg disimpan lebih drp. 1 hari.

ranging - harga yang naik dan turun dalam sesuatu range ataupun dalam satu jarak high dan low untuk masa beberapa hari ataupun tempoh masa yang lebih panjang.contohnya:-pergerakkan harga eu dalam satu minggu ialah diantara 1.3500 hingga 1.3600, ini bermaksud harga eu hanya tengah ranging diantara harga-harga tersebut.

volatile - harga yang bergerak tidak tentu arah, disebabkan buy dan sell yang bnyk dilakukan oleh institusi besar terutamanya, harga akan naik dan turun berterusan. ini biasanya dilihat apabila governer bank atau president bank memberi penjelasan positif dan negatif mengenai ekonomi sesuatu negara, menyebabkan trader tidak tentu arah melakukan buy/sell, dan tiada direction yang clear untuk diikuti.

ambayutnatuk
06-19-2007, 01:55 PM
FXM teacher : terima kasih bebanyak.

nak tanya lagi la tentang bullish dan bearish, gerakan ni sebenarnya dikira dalam jangkamasa bila, 1 jam, 12 jam, 1 hari, seminggu atau sebulan. dan kalau boleh, nak tahu juga, reversal itu dikira bullish atau bearish..

FXM Teacher
06-19-2007, 05:05 PM
FXM teacher : terima kasih bebanyak.

nak tanya lagi la tentang bullish dan bearish, gerakan ni sebenarnya dikira dalam jangkamasa bila, 1 jam, 12 jam, 1 hari, seminggu atau sebulan. dan kalau boleh, nak tahu juga, reversal itu dikira bullish atau bearish..

Biasanya, bullish dan bearish akan dinyatakan terhadap sesuatu currency, contohnya jika GBP bullish maksudnya, GBP/USD akan naik dan sebaliknya.

Reversal pula boleh dikira sebagai bullish ataupun bearish, berdasarkan move sebelum sesuatu berubah arah pergerakkan. Contohnya jika sebelum GBP/USD melakukan reversal, ia bergerak ke atas, maksudnya, reversal akan bermaksud ia akan melakukan pergerakkan ke bawah dan ia bermaksud GBP bearish/USD bullish dan sebaliknya.

Jangkamasanya tidak tetap, ia bergantung pada cara trading seseorang trader.

burn_111211
07-15-2007, 10:32 AM
askum... aku nak tanya.. kat Carigold forum tu ada org sebut pasal TT.. TT tu apa?? and boleh explain pasal swap tak?? apa benda tu sbnarnya.. hihih.. sorry... aku nie newbie.. :D

FXM Teacher
07-15-2007, 12:40 PM
askum... aku nak tanya.. kat Carigold forum tu ada org sebut pasal TT.. TT tu apa?? and boleh explain pasal swap tak?? apa benda tu sbnarnya.. hihih.. sorry... aku nie newbie.. :D

TT ialah telegraphic transfer atau istilah lainnya, wire transfer..ianya ialah cara untuk transfer duit dari bank ke bank tanpa medium perantaraan lain seperti egold contohnya.

Swap dalam erti kata lain ialah seperti interest. Interest boleh didapati melalui 2 hala, iaitu menerima atau membayar.Setiap currency ada interest ratenya tersendiri so interest rate untuk setiap pair adalah berbeza. Untuk menentukan anda membayar atau menerima, ia bergantung pada interest rate sesuatu negara, jika anda membeli currency yang interestnya lebih tinggi daripada currency yang anda jual, maka anda akan dibayar interest dan sebaliknya.

ambayutnatuk
07-21-2007, 12:54 AM
boleh tak dijelaskan tentang carry trade, sebab bila baca news tentang forex, isu ini ada dikaitkan...

FXM Teacher
07-22-2007, 02:25 PM
boleh tak dijelaskan tentang carry trade, sebab bila baca news tentang forex, isu ini ada dikaitkan...

Carry trade, another major thing untuk orang yang trade pair yen.

Saya akan bagi sedikit info mengenai background carry tade ni ok.

Seperti yang anda sedia maklum, Interest rate bagi yen adalah yang terendah iaitu 0.5% berbanding US iaitu 5.25%. Ini menyebabkan traders yang trade saham di US meminjam matawang yen untuk membeli saham kerana ia lebih murah untuk membayar interest ratenya iaitu hanya 0.5% berbanding US 5.25%.

Perbuatan ini dibuat secara meluas oleh banyak traders di pasaran saham di US.menyebabkan saham kebanyaknya ialan pembelian dalam yen, dan saham mereka beli, ia disimpan untuk tempoh yang lama untuk untung yang lebih.

Itu dinamakan CARRY TRADE. :)

So bila ekuiti di US berlaku sell-off atau secara amnya, indexnya jatuh teruk, ini bermaksud Yen sedang dibeli semula (disebabkan ia dipinjam sebelum itu untuk membeli saham) dan USD sedang dijual dengan kuantiti yang teramat besar menyebabkan pair seperti USD/YEN jatuh teruk(yen kuat) diikuti oleh pair lain seperti GBP/YEN juga jatuh. Ini sebenarnya akan menyebabkan berlakunya chain reaction, ini bahagian yang lebih mendalam dan terperinci yang susah kalau saya nak explain di sini so saya akan abaikannya buat masa ini. :)

Apabila situasi seperti ini berlaku, ia juga dinamakan sebagai carry trade unwinding .Untuk maklumat lanjut anda boleh google mengenai persoalan ini.

ambayutnatuk
07-23-2007, 12:47 PM
oooooo..... tak terfikir pula ada benda ni....

tq bro, forum ni benar-benar bagi manfaat....

mfazy121
07-28-2007, 01:18 PM
ooo, carry trade ni ingat swing.....kira mcm peram dan profit closed.

FXM Teacher
07-28-2007, 02:12 PM
ooo, carry trade ni ingat swing.....kira mcm peram dan profit closed.

Refer balik pernyataan saya sebelum ini, dan baca betul-betul. Perbuatan carry trade memang swing tapi tools used in a carry trade ialah yen yang merupakan matawang yang utama sekali.

silverx
08-01-2007, 03:42 AM
:)

Slippage - apa maknanye..kalau dalam EA bahasa ni wujud... Tq

FXM Teacher
08-01-2007, 07:07 AM
:)

Slippage - apa maknanye..kalau dalam EA bahasa ni wujud... Tq

Slippage ialah apabila sesuatu harga not tradded, contoh ialah apabila anda long eu pada harga 1.3100 dan stop loss di 1.3090, tetapi apabila EU turun, harga 1.3090 tidak disentuh tetapi ia sentuh 1.3089, ini bermaksud ia slipped 1 pip extra. Kalau dlm EA slippage bermaksud jumlah perbezaan yang anda boleh terima jika price sesuatu currency slip (aka tidak sentuh price anda kehendaki) .

silverx
08-01-2007, 07:59 AM
Slippage ialah apabila sesuatu harga not tradded, contoh ialah apabila anda long eu pada harga 1.3100 dan stop loss di 1.3090, tetapi apabila EU turun, harga 1.3090 tidak disentuh tetapi ia sentuh 1.3089, ini bermaksud ia slipped 1 pip extra. Kalau dlm EA slippage bermaksud jumlah perbezaan yang anda boleh terima jika price sesuatu currency slip (aka tidak sentuh price anda kehendaki) .

Oh...camgitu ker.....guna EA tapi tak tau aper kebenda slippage nih..... so sekarang paham ler.... tq. :rolleyes:

xsv
08-24-2007, 05:06 PM
"Trade the lag" <--- Istilah ape ni?

ada satu kes Maxey yg hilang 6k disebabkan dia trade the lag...Maxey ni famous dlm news trading...

ada sape2 yg bleh bgtau trade the lag???

FXM Teacher
08-25-2007, 07:50 AM
"Trade the lag" <--- Istilah ape ni?

ada satu kes Maxey yg hilang 6k disebabkan dia trade the lag...Maxey ni famous dlm news trading...

ada sape2 yg bleh bgtau trade the lag???

Term ini mungkin dikenali oleh orang yang sebutnya, cuba tanya orang tersebut, because saya tidak pernah dengar sebegitu. :)

xsv
08-25-2007, 07:58 AM
Term ini mungkin dikenali oleh orang yang sebutnya, cuba tanya orang tersebut, because saya tidak pernah dengar sebegitu. :)

baru jupe, ntahle betul ke tk...


FX Open propose real instant execution orders opening , but, last 2-3 years some smart people decided to create software which is using 1-2 seconds delay between quotations exporter source and broker to make money from the air. So, there is like 100% winning trades with the full size on any big move...which is actually cheating, and can't be indicated as TRADING. So, most of the brokers faced the problem that those smart guys began to make hundred of thousands in a weeks from 10K deposit (and there was no chance to cover this trades, because the trade opens and close for 1-2 seconds incase stop lose of 1pip+ will play, or it will go in profit tripple size of the account and uncovered by the broker because same trade can't be opened on broker's segregated account due to execution delay), so, execution delay was created (to cut this kind of cheating).
As all of our clients know, FX Open always pay profit for the TRADERS but for the traders only. If someone will try to cheat us, he will face problem cooperating with us (and, with any other broker).
Actually, the sistem and software is used for this kind of "trading" is easy to create, and, when I will have time I will post basic idea and the way how it works and will expalin why it is forbiden and not welcome in any broker in the world.

xsv
08-25-2007, 02:46 PM
Maximum deviation tu camne?

skang ni tk set enable standard deviation...kalo di set standard deviation jadi 10 utk ape?kalo set 3 plak jadi ape?
:confused: :confused:

mr.president
08-26-2007, 04:23 AM
ada ebook bagus nih yang pengen belajar tentang istilah2 dalam forex...
yang belum punya silahkan DL dibawah

fariz36
08-31-2007, 02:38 PM
ada ebook bagus nih yang pengen belajar tentang istilah2 dalam forex...
yang belum punya silahkan DL dibawah

terima kasih mr.president..
kamu mempermudahkan para trader utk mengetahui
istilah2 forex nie..
bagus kamu punya support ini..
gembira bertemu dgn kamu mr.president

fayerboll
08-31-2007, 04:54 PM
salam...

nak tahu apa tu classical divergence. apa beza dengan divergence yang normal?? takpun cekgu2 boleh ceritakan apa tu divergence ok gak,, cemana mau detect etc2..


salammmmm.. sm_smile

xsv
08-31-2007, 08:06 PM
EST 2 AM sama ngan jam berapa kat mesia??

us open biasa kul bape plak?kalo ikut time mesia??

abanglong
09-01-2007, 03:17 PM
EST 2 AM (waktu New York) sama dengan 2 PM Kuala Lumpur

For info:

Australia buka pada pukul 5 pagi Kuala Lumpur

Japan buka pada pukul 9 pagi Kuala Lumpur

London buka pada pukul 5 ptg Kuala Lumpaur

New York buka pada pukul 9 malam Kuala Lumpur.

harap dapat membantu. pada mereka2 yg keje fulltime, anda boleh main forex ni sebab waktu aktif adalah antara pukul 4.30 ptg until pukul 12 mlm Kuala Lumpur. Bole buat part time kalau mahu.

tkasih

xsv
09-01-2007, 08:47 PM
EST 2 AM (waktu New York) sama dengan 2 PM Kuala Lumpur

For info:

Australia buka pada pukul 5 pagi Kuala Lumpur

Japan buka pada pukul 9 pagi Kuala Lumpur

London buka pada pukul 5 ptg Kuala Lumpaur

New York buka pada pukul 9 malam Kuala Lumpur.

harap dapat membantu. pada mereka2 yg keje fulltime, anda boleh main forex ni sebab waktu aktif adalah antara pukul 4.30 ptg until pukul 12 mlm Kuala Lumpur. Bole buat part time kalau mahu.

tkasih
ohh...thnks for the info...igtkan est kene +13 (eastern time)...kalo 2 AM est jd 3 PM time kat mesia...

FXM Teacher
09-03-2007, 09:34 AM
Maximum deviation tu camne?

skang ni tk set enable standard deviation...kalo di set standard deviation jadi 10 utk ape?kalo set 3 plak jadi ape?
:confused: :confused:

Standard deviation akan bertukar jika anda tukar nilainya mengikut tempoh.


ada ebook bagus nih yang pengen belajar tentang istilah2 dalam forex...
yang belum punya silahkan DL dibawah

Terima kasih :)


EST 2 AM sama ngan jam berapa kat mesia??

us open biasa kul bape plak?kalo ikut time mesia??

EST 0200 ialah 2 petang untuk Malaysia, tetapi semasa DST ia akan menjadi 3 petang.


EST 2 AM (waktu New York) sama dengan 2 PM Kuala Lumpur

For info:

Australia buka pada pukul 5 pagi Kuala Lumpur

Japan buka pada pukul 9 pagi Kuala Lumpur

London buka pada pukul 5 ptg Kuala Lumpaur

New York buka pada pukul 9 malam Kuala Lumpur.

harap dapat membantu. pada mereka2 yg keje fulltime, anda boleh main forex ni sebab waktu aktif adalah antara pukul 4.30 ptg until pukul 12 mlm Kuala Lumpur. Bole buat part time kalau mahu.

tkasih

Thank you. :)


ohh...thnks for the info...igtkan est kene +13 (eastern time)...kalo 2 AM est jd 3 PM time kat mesia...

Ia akan menjadi +13 jam hanya apabila DST bukan sentiasa.


salam...

nak tahu apa tu classical divergence. apa beza dengan divergence yang normal?? takpun cekgu2 boleh ceritakan apa tu divergence ok gak,, cemana mau detect etc2..


salammmmm..


Maksud divergence ialah apabila sesuatu harga pair sedang naik tetapi indikator teknikal untuk pair tersebut tidak naik tetapi turun dan sebaliknya. Ini boleh digunakan untuk menandakan kemungkinan untuk harga pair tersebut turun tidak lama selepas divergence berlaku.

Gdien
09-16-2007, 04:48 PM
retracement

camner aku boleh tak tau maksud ni..seseorg boleh bgtau..
dah check thread tak jumpa lak..:)

FXM Teacher
09-17-2007, 01:20 PM
retracement

camner aku boleh tak tau maksud ni..seseorg boleh bgtau..
dah check thread tak jumpa lak..:)

Retracement biasanya berlaku setelah sesuatu pair telah dt atau ut dan retracement adalah seperti correction baginya sebelum ia membuat keputusan sekali lagi untuk terus turun atau reverse mengikut arah retracementnya.

etox
09-23-2007, 08:06 AM
Equity
Margin
Margin Level
Free Margin
Stop Out
Ballance

10q

FXM Teacher
09-25-2007, 01:57 PM
Equity
Jumlah duit dalam akaun anda selepas ditolak/ditambah dengan real-time profit/loss.
Margin
Jumlah $$ yang anda gunakan untuk membuka sesuatu position.
Margin Level
Jumlah equity anda dalam peratus(percentage).
Free Margin
Jumlah Margin yang tidak digunakan.
Stop Out
Keadaan apabila position anda sedang negatif dan telah menggunakan kesemua margin anda sehingga equity anda USD0.00.
Ballance
Balance account anda sebelum ditambah current P/L.

10q

My reply is in bold.

jebat66
10-10-2007, 11:56 AM
ape maksud:
resistance
pivot
break out

vaksin
10-10-2007, 03:23 PM
resistance- halangan utk up
yg lain x sure :P

FXM Teacher
10-10-2007, 03:30 PM
ape maksud:
resistance
Ia seperti halangan pada harga sesuatu pair.
pivot
Ia seperti titik tengah untuk pengiraan data untuk sesuatu jangkamasa.
break out
Ia seperti pemecahan sesuatu harga dari support atau resistance.


My reply is bolded.

jebat66
10-11-2007, 02:35 AM
tq..maksud spot trade dan forward trade?

FXM Teacher
10-11-2007, 08:24 AM
tq..maksud spot trade dan forward trade?

Spot trade ialah seperti apa yang kita trde di sini via online, aiatu kita buy/sell sesuatu currency dgn currency lain untuk mendapatnya terus dan bukannya future.

Forward trade bergantung pada pengunaannya tetapi jika forward contract, ia bermaksud..

A forward contract is an agreement between two parties to buy or sell an asset (which can be of any kind) at a pre-agreed future point in time. Therefore, the trade date and delivery date are separated. It is used to control and hedge risk, for example currency exposure risk (e.g. forward contracts on USD or EUR) or commodity prices (e.g. forward contracts on oil).

One party agrees (obligated) to sell, the other to buy, for a forward price agreed in advance. In a forward transaction, no actual cash changes hands. If the transaction is collateralized, exchange of margin will take place according to a pre-agreed rule or schedule. Otherwise no asset of any kind actually changes hands, until the maturity of the contract.

The forward price of such a contract is commonly contrasted with the spot price, which is the price at which the asset changes hands (on the spot date, usually two business days). The difference between the spot and the forward price is the forward premium or forward discount.

A standardized forward contract that is traded on an exchange is called a futures contract

Ia diambil dari http://en.wikipedia.org/wiki/Forward_contract

jebat66
10-11-2007, 09:24 AM
alamak cikgu,leh alih bahasa tak?hehe

FXM Teacher
10-11-2007, 01:34 PM
alamak cikgu,leh alih bahasa tak?hehe

Hai..takkan BI tak tau?!?!Baik kau gi belajar BI, kalo tak serious kau tengah cara masalah jer kerana trade membuta..cari maut tu kalo BI tak tau tp nak trade.. nooo

A forward contract is an agreement between two parties to buy or sell an asset (which can be of any kind) at a pre-agreed future point in time. Therefore, the trade date and delivery date are separated. It is used to control and hedge risk, for example currency exposure risk (e.g. forward contracts on USD or EUR) or commodity prices (e.g. forward contracts on oil).

Anyway, ia bermaksud..
Ia perjanjian antara 2 badan/orang untuk buy/sell 1 aset pada harga 'future' pada sesuatu masa.Ia digunakan untuk kawal 'risk' 'hedging' dan 'risk' lain.

redxiii
10-11-2007, 11:10 PM
Nak tau ada beza tak leverage 1:100 dgn 1:200
apa effect dlm trading?

FXM Teacher
10-11-2007, 11:52 PM
Nak tau ada beza tak leverage 1:100 dgn 1:200
apa effect dlm trading?

aiks..sudah tentu ada bezanya..nombor pun dah lain 1 nisbah pada 100 and 1 nisbah pada 200 toothy9

effect dier ialah jumlah margin yg digunakan untuk setiap trade akan berbeza.margin untuk 1:100 lebih bnyk berbanding 1:200.

redxiii
10-16-2007, 05:19 PM
bab margin ni yg sampai sekarang masih kurang paham.. kalau leverage tu katakan 1:100 profit ada beza dengan 1:200 tak? atau leverage ni utk modal je?

vaksin
10-17-2007, 04:36 AM
leverage tu jumlah position yg kita leh masuk

klu 1:500 -200
1:400 -250
1:200 - 500
1:100 - 1000

formula dier
margin=1lot x 200 x price

FXM Teacher
10-17-2007, 06:10 AM
bab margin ni yg sampai sekarang masih kurang paham.. kalau leverage tu katakan 1:100 profit ada beza dengan 1:200 tak? atau leverage ni utk modal je?

profit utk 1:200 and 1:100 akan sama, hanya margin digunakan lain, sila refer ke thread istilah metatrader dlm room ini.


leverage tu jumlah position yg kita leh masuk

klu 1:500 -200
1:400 -250
1:200 - 500
1:100 - 1000

formula dier
margin=1lot x 200 x price

maksud anada nyatakan itu adalah salah.leverage ialah nisbah jumlah wang yang akan ditolak drp. balance/equity anda apabila anda membuka sesuatu position.jumlah wang yang akan ditolak bergantung pada matawang tersebut.

arejeep
12-24-2007, 08:44 AM
Assalamualaikum...nak tumpang tanya nie...boleh tak terangkan bagaimana kalau saya hendak trade secara Trailing stop....minta bantuan dan penerangan cikgu..TQ...kalau boleh msg la kat [email protected].

FXM Teacher
12-27-2007, 11:46 AM
Assalamualaikum...nak tumpang tanya nie...boleh tak terangkan bagaimana kalau saya hendak trade secara Trailing stop....minta bantuan dan penerangan cikgu..TQ...kalau boleh msg la kat [email protected].

ini telah dijawab di thread MT4..sila rujuk di sana.TQ.

dbafx
01-08-2008, 03:05 PM
new trader... nak tanya ckit bknaan dgn apakah yg mmbuat pair tu bullist tau bearish.. mkdnyer psran maner yang paling mmpngaruhi naik-turun ssuatu pair... carik ilmu....

jahart
05-04-2008, 08:12 PM
apa beza antara sell limit and sell stop, buy limit and buy stop
dan bagaimana menggunakan nyaa?

tq :)

aming
05-05-2008, 06:20 AM
apa beza antara sell limit and sell stop, buy limit and buy stop
dan bagaimana menggunakan nyaa?

Buy Stop - merupakan order untuk membuka posisi buy pada harga yang lebih tinggi daripada harga ketika kita meletakkan order.

Sell Stop - merupakan order untuk membuka posisi sell pada harga yang lebih rendah daripada harga ketika kita meletakkan order.

Buy Limit - merupakan order untuk membuka posisi buy pada harga yang lebih rendah daripada harga ketika kita meletakkan order.

Sell Limit - merupakan order untuk membuka posisi sell pada harga yang lebih tinggi daripada harga ketika kita meletakkan order.

**order yang dimaksudkan adalah pending order...read here (http://www.******.co.uk/en/metatrader4/userguide/pending-orders.html) for more understanding.

great0ne
05-05-2008, 11:25 AM
ada tak sesapa boleh bagi fungsi f1 hingga f10 dalam mt4.....

alface
05-05-2008, 12:47 PM
ada tak sesapa boleh bagi fungsi f1 hingga f10 dalam mt4.....

F1 = Help
F2 = History Center
F3 = Global Variables
F4 = Meta Editor
F8 = Properties
F9 = Order
F10 = Popup Prices
F11 = Full Screen


sm_infiinity

bitter
05-06-2008, 10:49 AM
bagaimana utk mengetahui pengiraan swap?

brape lame masa kita tangguh baru dikenakan swap?

halzu
05-06-2008, 03:00 PM
bagaimana utk mengetahui pengiraan swap?

brape lame masa kita tangguh baru dikenakan swap?

Utk makluman anda FXOpen/FXMalay tidak mengenakan swap kpd "Muslim Trader"...

Sila klik DISINI (http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=16377)

bitter
05-06-2008, 03:32 PM
okeyh.

thx bos.

suremasyuq
05-06-2008, 04:58 PM
bagaimana utk mengetahui pengiraan swap?

brape lame masa kita tangguh baru dikenakan swap?

Rasanya kamu dah sedia maklum FXMALAY/FXOPEN ni ISLAMIC ACCOUNT

Tidak ke rasa janggal dengan persoalan tersebut???

jahart
05-11-2008, 06:10 PM
RM 3.45 ke 3.5 = usd1

bitter
05-12-2008, 02:17 AM
Rasanya kamu dah sedia maklum FXMALAY/FXOPEN ni ISLAMIC ACCOUNT

Tidak ke rasa janggal dengan persoalan tersebut???

ntah laa.

tp dlm email ade tulis kne -9 dolar.

tatao la ditolak ke xdlm akaun tu.

great0ne
06-10-2008, 07:08 AM
ada sesapa boleh cerita tentang gap tak....

great0ne
06-11-2008, 07:13 AM
tak ada ke yang nak cerita benda kat atas tu....

learn2biz
07-10-2008, 05:55 AM
This thread is now sticky :D

rajanaga
07-11-2008, 07:31 AM
dah ada sticky... harap soalan tentang gap di atas tu ada yang dapat jawab...:D

jayenk
07-12-2008, 06:07 AM
gap tu pa yach..

komandan
07-12-2008, 02:15 PM
gap tu pa yach..

Gap bukan jarak or perbezaan ker mcam ada beza or jarak open price utk candle bru dr yg sblumnya...ni bese dlm naked trading laa kot cmner nk baca pattern candlestick tu...contoh nyer klu Doji tu kuar nk tngok gak beza or gap open price tu dgn candle sblum...valid or invalid reversal akan brlaku...ntah yer ke tak...wallahua'lam ingt2 lupa plak aku nih..tp tu yg aku fham...

flizzoe
07-12-2008, 03:01 PM
ada sesapa boleh cerita tentang gap tak....


dah ada sticky... harap soalan tentang gap di atas tu ada yang dapat jawab...:D


gap tu pa yach..

Aku tak pandai nak explain, aku tahu tunjuk jer :D :D

http://img26.picoodle.com/img/img26/4/7/12/f_gapm_e18d39d.gif

rajanaga
07-13-2008, 04:35 PM
bro flizzoe...

ss yang bro tunjuk jelas... dalam dua bulan lepas benda ni sering berlaku bila market awal minggu buka, pernah sekali gj kalau tak silap harga buka, jarak beza besar sangat dengan harga tutup jumaat sebelumnya... ini berlaku untuk semua pair..

untuk awal pagi nanti cuba perhatikan.... saya rasakan ada beza lagi jarak buka dengan tutup jumaat lepas sebab pair usd gerak besar sangat...
( kalau beza tutup dan buka dalam lingkungan 15 pip tak heran sangat.. )

flizzoe
07-15-2008, 05:40 AM
bro flizzoe...

ss yang bro tunjuk jelas... dalam dua bulan lepas benda ni sering berlaku bila market awal minggu buka, pernah sekali gj kalau tak silap harga buka, jarak beza besar sangat dengan harga tutup jumaat sebelumnya... ini berlaku untuk semua pair..

untuk awal pagi nanti cuba perhatikan.... saya rasakan ada beza lagi jarak buka dengan tutup jumaat lepas sebab pair usd gerak besar sangat...
( kalau beza tutup dan buka dalam lingkungan 15 pip tak heran sangat.. )

selalunya berlaku pagi isnin, 5 pagi :)

mazlimoin
07-15-2008, 08:52 AM
bro flizzoe...

ss yang bro tunjuk jelas... dalam dua bulan lepas benda ni sering berlaku bila market awal minggu buka, pernah sekali gj kalau tak silap harga buka, jarak beza besar sangat dengan harga tutup jumaat sebelumnya... ini berlaku untuk semua pair..

untuk awal pagi nanti cuba perhatikan.... saya rasakan ada beza lagi jarak buka dengan tutup jumaat lepas sebab pair usd gerak besar sangat...
( kalau beza tutup dan buka dalam lingkungan 15 pip tak heran sangat.. )

tu a gap....sedapppp tu...time tu la nak makan besar..pepagi isnin stanby yer

flizzoe
07-15-2008, 10:33 AM
tu a gap....sedapppp tu...time tu la nak makan besar..pepagi isnin stanby yer

tengok keadaan jugak.. aku pernah kena EUR/JPY, 2 minggu baru dia close.. siot jer :mad:

learn2biz
07-15-2008, 11:23 AM
tengok keadaan jugak.. aku pernah kena EUR/JPY, 2 minggu baru dia close.. siot jer :mad:

EJ ... dia ni kawin dua la ni .. sehari umah EU sehari umah UJ .. kadang-kadang dalam sehari dia boleh pi dua-dua umah ...

rajanaga
07-15-2008, 01:03 PM
tu a gap....sedapppp tu...time tu la nak makan besar..pepagi isnin stanby yer

berdasarkan analisa, waktu sesuai untuk dapat benda ni ialah entry pagi sabtu sebelum market close... kalau pergerakan harga besar sangat... memang akan wujud gap... memang best kalau buka mt4, entry sabtu lepas dah close...

abanglong08
07-17-2008, 05:57 AM
saya pun mau cuba itu gap juga ah.
tapi pair apa yg paling best tuh.

aabadrin19
07-17-2008, 01:23 PM
fuuh kanan fuuh kiri ..harap-harap isnin depan gap nya ok laaa....

rajanaga
07-17-2008, 01:45 PM
fuuh kanan fuuh kiri ..harap-harap isnin depan gap nya ok laaa....

lepas subuh, sebelum market close masuk entry.... itupun kalau pergerakan price jumaat besar....

abanglong08
07-17-2008, 11:15 PM
tq Raja Naga.
ingatkan gw fasal last post tu.
jam berapa ya?
4:55am OK gak.

faba
09-12-2008, 04:33 PM
siapa yang selalu buat wire trnsfer, aku nak tanya le berapa lama klu buat wire tnasfer sampai masuk akaun.

flizzoe
09-12-2008, 05:09 PM
siapa yang selalu buat wire trnsfer, aku nak tanya le berapa lama klu buat wire tnasfer sampai masuk akaun.

salah tempat ni, cuba tanya kat sini: http://forum.fxopen.com/forumdisplay.php?f=40

DoN
09-24-2008, 10:30 AM
gap tu sesuai tgk tf baper ye?

cerminmataku
09-24-2008, 10:46 AM
Gap lebih jelas dlihat pada TF kecil... Gap trjadi pada awal minggu sesi pembukaan.. waktu malaysia seawal jam 5 pgi..

hurairah01
10-25-2008, 01:45 PM
Gap? Hemmm. Dulu masa memula kenal forex, ari jumaat malam tu biar trade terapung sampai ari senin. Tapi gap punya pasal, menongkah arus lak tu. Akaun ambe pernah hangus sebab gap. Skrg ni, ari jumaat malam, mesti close post walaupon tgh loss.

Norjanah4161
10-26-2008, 12:10 AM
Siapa tahu macamana nak combine indicator jadi satu window? macam combine stochastic ngan Macd?

flizzoe
10-26-2008, 03:17 AM
Siapa tahu macamana nak combine indicator jadi satu window? macam combine stochastic ngan Macd?

1. masukkan indikator stochastic
2. klik pada navigator, cari indikator yang nak dicombine dengan stochastic (MACD)
3. klik dan drag indikator MACD ke stochastic
4. bila keluar window setting, set kan 'apply to' ke 'first indicator data'

cuba dulu ;)

tahir85
10-28-2008, 09:52 AM
lama aku tak jenguk thread ku nie.hehehe..sory warga fxmalay

alpijat
11-03-2008, 03:54 AM
apa beza between "dealing desk" dgn "no dealing desk"?? tetiba je nak rasa nak tanya. mekasih :p

deqda27
11-13-2008, 02:14 PM
apa beza between "dealing desk" dgn "no dealing desk"?? tetiba je nak rasa nak tanya. mekasih :p

first time dengar juga.. pe benda tu yer?:rolleyes:

flizzoe
11-14-2008, 11:24 PM
apa beza between "dealing desk" dgn "no dealing desk"?? tetiba je nak rasa nak tanya. mekasih :p


first time dengar juga.. pe benda tu yer?:rolleyes:

dari fxwords dan investopedia:

dealing desk:

A desk where transactions for buying and selling securities occur. Trading desks can be found in most organizations (banks, finance companies, etc.) involved in trading investment instruments such as equities, fixed-income securities, futures, commodities and foreign exchange. A trading desk provides traders with access to instantaneous trade executions.

bacaan tambahan: http://news.forexplane.com/Community/Articles/DealingvsNonDealingDesk/tabid/123/Default.aspx

RasheedRahman
11-28-2008, 03:19 PM
Ea
Epl

flizzoe
11-28-2008, 05:20 PM
Ea
Epl

EA = Expert Advisor, slalu orang panggil 'robot'
EPL = erm.. English Premier League?:confused: :eek:

EPL yang berkaitan dengan forex aku tak pernah dengar (atau maybe terlupa)

sheida
01-08-2009, 12:27 AM
interest rate - Kadar Faedah – boleh menyebabkan satu mata wang untuk sama ada mengukuhkan atau melemahkan bergantung pada pergerakan. Dalam kadar faedah yang tinggi sesetengah kes akan menarik wang asing, bagaimanapun kadar faedah yang tinggi akan sering menyebabkan pelabur-pelabur pasaran saham untuk menjual portfolio-portfolio mereka. Mereka mempercayakan bahawa kos yang tinggi dari pinjaman wang akan menjejaskan banyak syarikat. Jika pelabur-pelabur menjual holdings mereka akan menyebabkan kemerosotan dalam pasaran dan secara negatif menjejaskan ekonomi.

Disebabkan oleh dua perkara yang akan menjejaskan akan mengambil tempat bergantung pada banyak faktor-faktor yang rumit, tetapi biasanya satu perjanjian di kalangan pemerhati-pemerhati dipersetujui untuk memerhati perubahan semasa kadar faedah yang akan menjejaskan ekonomi awam dan harga mata wang.

saya tak faham apa maksud di atas?......:confused: :confused:

flizzoe
01-08-2009, 05:18 AM
saya tak faham apa maksud di atas?......:confused: :confused:

interest rate ni ialah kadar faedah yang ditetapkan oleh central bank (bank of england, federal reserve, bank negara, etc). let say central bank tetapkan faedah 1%, selalunya bank akan tetapkan 1.XX% dan ke atas untuk setiap loan yang diberi. consumer dan companies akan buat loan daripada bank-bank ni, jadi bisnes boleh berkembang.

tapi interest rate yang terlalu rendah boleh menggalakkan peningkatan inflasi, sebab tu ada masa central bank akan naikkan interest rate supaya consumer dan companies kurang membuat loan.

ni sebahagian daripada capitalism, cuba baca dulu pasal tu :)

azroy85
01-08-2009, 10:02 AM
SS tu singkatan untuk apa ek????

flizzoe
01-08-2009, 10:44 AM
SS tu singkatan untuk apa ek????

SS?
Screenshot.

ke ada maksud lain?:rolleyes:

SurFXwave
01-15-2009, 01:17 AM
Share your opinion on GBPUSD Elliot wave strategy
---> http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=48958

roceli08
01-17-2009, 02:57 PM
minta pandangan, apa kaitan / peranan / pengaruh dowjones index & futures , Europe market terhadap segala pair terutama EU, AUDUS, USDJPY . Pair mana yang kebanyakkan mengikuti pergerakan indek market masing2 ?
kekadang indek dowjones naik tapi usdjpy jatuh. europe market naik tapi EU jatuh.

flizzoe
01-18-2009, 03:45 AM
minta pandangan, apa kaitan / peranan / pengaruh dowjones index & futures , Europe market terhadap segala pair terutama EU, AUDUS, USDJPY . Pair mana yang kebanyakkan mengikuti pergerakan indek market masing2 ?
kekadang indek dowjones naik tapi usdjpy jatuh. europe market naik tapi EU jatuh.

part ni aku takde idea sebab aku tak pernah pakai..
ada sesiapa yang lebih arif?
harap dapat kongsi jawapan :)

ichigo88
01-26-2009, 09:04 PM
moshi2x...
aper maksud brakeout tu???

flizzoe
01-27-2009, 02:10 AM
moshi2x...
aper maksud brakeout tu???

breakout tu, bila u draw satu-satu level* kat chart, lepas tu price break level tu.

* macam fibo, pivot points, etc.

ichigo88
01-27-2009, 05:16 AM
oh gitu rupenyer... tentiu

ichigo88
01-27-2009, 12:03 PM
Margin.. free margin.. ngan free margin ape beza nyer??...

flizzoe
01-28-2009, 12:37 PM
Margin.. free margin.. ngan free margin ape beza nyer??...

margin = jumlah nilai lot untuk position-position yang dibuka.
free margin = equity - margin.

Pepsifire
01-28-2009, 12:43 PM
part ni aku takde idea sebab aku tak pernah pakai..
ada sesiapa yang lebih arif?
harap dapat kongsi jawapan :)

Salam bro,
bro trade ikut TA semata ke?

flizzoe
01-28-2009, 01:01 PM
Salam bro,
bro trade ikut TA semata ke?

aku tak pakai apa2 indi pun - chart kosong.
just kalau nak tunjuk apa-apa aku pakai line - trendline, horizontal untuk support dan resistance.

boleh nak buat FA, tapi malas, banyak kena baca :D

ichigo88
01-28-2009, 01:50 PM
sensei arigatou....
banzai!...

Pepsifire
01-28-2009, 03:06 PM
aku tak pakai apa2 indi pun - chart kosong.
just kalau nak tunjuk apa-apa aku pakai line - trendline, horizontal untuk support dan resistance.

boleh nak buat FA, tapi malas, banyak kena baca :D

Oo..yerke, ok gak tuh,
Lg pun FA x boleh mengatasi TA kan bro.

:cool:

flizzoe
01-28-2009, 03:34 PM
Oo..yerke, ok gak tuh,
Lg pun FA x boleh mengatasi TA kan bro.

:cool:

depends..
kalau kau boleh fahami chart (TA) betul-betul..
dan baca dan fahami fundamental (FA)..
kau akan nampak yang kedua-duanya compliment each other..
kira macam harmoni.. ying dan yang.. ;)

dan trading akan jadi lebih mudah daripada yang disangka :rolleyes:

flizzoe
01-28-2009, 03:37 PM
sensei arigatou....
banzai!...

do itashimashite :cool:

lateralus
01-28-2009, 04:00 PM
minta pandangan, apa kaitan / peranan / pengaruh dowjones index & futures , Europe market terhadap segala pair terutama EU, AUDUS, USDJPY . Pair mana yang kebanyakkan mengikuti pergerakan indek market masing2 ?
kekadang indek dowjones naik tapi usdjpy jatuh. europe market naik tapi EU jatuh.


Dollar Index sebenarnya.. Dowjones x berapa volatile berbanding S&P 500 Stock Index dan NASDAQ.. S&P 500 pengaruh kepada US Dollar selain Index New York Exchange.. kerana pasaran US sangat kuat..

Euro Currency banyak digerakkan kepada pasaran Index.. macam France-CAC, dan jugak Germany-Mark.. ini kita panggil Intermarket Correlation..

UK (Pound) - FTSE
Germany (Mark/Euro) - DAX

Euro sangat anti kepada US Dollar berdasarkan aktivi importer/eksporter.. yang terbaru Barack Obama melakukan Stimulus Rescue Packages sebanyak USD800Billion untuk menyelamatkan corporation US dari kena declare bengkrup.. jadi minggu lepas US Dollar mengalami kenaikan mendadak..

Futures Market adalah pasaran Derievatives.. ada direct futures dan ada futures in option.. Futures market adalah 'price protection'

3 pair yang ko sebut tu ada kaitan dengan Gold/Oil (Crude dan Brent) serta devaluation Dollar Index.. satu lagi pair yang perlu ko perhatikan ialah USD/Canadian..

Pengaruhnya ialah big institusion menggunakan satu tempoh pada pasaran futures dipanggil expire price yang meliputi money flow (cash deliver) kepada aktiviti perniagaan untuk setiap 3 bulan. Jka dalam Option Trading, ianya dianggap 'excersice price' iaitu harga persetujuan yang dikeluarkan oleh Exchange Floor sebagai siling price kepada trading instrument tu.. Contoh kat tempat kita ialah Pasaran Hadapan Minyak Kelapa Sawit atau Futures Crude Palm Oil dimana harga siling price tu ditetapkan oleh Bursa Malaysia.

Untuk tahu apa yang Big Institution atau Commercial Institution buat kena tahu baca C.O.T Report.. ianya meliputi Open Interest, berapa bayak Long contract dan berapa banyak Short contract.. setiap penghantaran wang masih dianggap 'cash term' jadi bila nak transfer duit tu masih melibatkan antara bank to bank.. Over The Counter la tu-FOREX..

Berkaitan dengan US Dollar juga digerakkan oleh pasaran Bond Market.. Instrument trading kepada Treasury Bills, Treasury Notes meliputi 3 bulan chart, 2 tahun chart yang berlainan, Interest Rates SWAP, FED Funds 30Days, FED SWAP etc.. kenapa perlu Bond Market, ialah untuk mendapatkan pelabur luar dengan bisnis berkonsepkan Foreign Direct Investment -FDI merangkumi Emerging Market, Ekuiti.. pasal tu kat US otai-otai banker kat saner sering buat mesyuarat dikalangan anggota FOMC.. tengok kat Forex Factory Calander.. ader tulis FOMC Meetings.. hasil dari meeting nie dorang rekodkan ke dalam Beige Book dan di bentangkan kepada Ben Bernanke (Gabenor Federal Reserve) serta Hank Poulsen (Treasury Secretary).. Bernanke akan umumkan berapa kadar Interest Rates untuk bulan berikutnya.. maka kat Chicago Board Of Trade saner, kat trading floor menjerit la Dealer duk pekik "Buy.. buy.."-"Sell.. sell" contoh cash flow Emerging Market seperti langkah kerajaan Malaysia nak buat Legoland kat Johor tu.. yang orang kata perabih duit rakyat tu.. tetapi ada kaitan dengan FDI konsep serta penglibatan dalam Money Market..

Pasaran Bond juga adalah Legal Tender kepada Dollar Index.. tidak lagi bergantung kepada nilai emas semasa.. ini contoh moden ekonomi..

Tak banyak forex trader nak lihat kaitan nie.. boleh aku tau dari mana ko dapat sumer nie.. bukan calang orang naik kaitkan 'money flow' camni.. kerana kebanyakan forex trader anggap x penting..

roceli08
01-29-2009, 01:48 AM
terima kasih atas kenyataan yg banyak membantu itu..dowjones future banyak sy gunakan ketika trade pasaran derative/klofe di malaysia dan crude oil/ soya bean utk minyak sawit (malaysia).kini sy. lebih hendak mempelajari pengetahuan forex pula. ada perbezaan nyata pergerakan pips kecuali minyak sawit. kurang berminat kepada pasaran derative tersebut kerana terdapat banyak kali 'GAP' ketika open market. point pula rm50 utk klci, rm25 utk minyak sawit dan masa tidak sesuai utk yg bukan sepenuh masa macam sy.
terima kasih.

learn2biz
01-29-2009, 03:13 AM
Wacaaa ... bila otai berbicara .. newbie kena duduk tepi tengok ... TQ TQ .. byk ilmu yg newbie boleh belajar dari post anda berdua :D

roceli08
01-29-2009, 04:57 AM
terima kasih,, terasa segan juga di sini bila dianggap otai. Rasanya masih jauh lagi utk sampai ke tahap itu. Banyak lagi yg perlu dipelajari terutama :
1. Mengserasikan diri dgn pelbagai pair yg kita minat-Jika kita faham tabiat pair tersebut kita seperti boleh baca apa tindakan seterusnya.

2. Fundamental/news yg banyak dimanipulasi- tak semua berita baik akan menaikan market dan sebaliknya.

3. Teknikal- walau berkait dgn fundamental, % kegunaanya lebih penting utk memasuki/keluar trade dgn timming yg tepat .Ada ramai juga otai2 di sini yg memperkenalkan teknik masing2., yg boleh digunakan ,diucapkan terima kasih-(memahami dan mempraktikan EA sendiri adalah lebih baik).

4. Mental/emosi - yg selalu sukar dikawal..bab ini yg selalu tewas.lebih2 lagi ketika mengalami masalah server dan waktu urusan kerja lain..adalah lebih baik tak selalu scalping dan tukar kepada swing rasanya.

... MENJADIKAN NILAI DIGIT RM CIPUT KEPADA RM BANYAAAAAKNYA ADALAH OTAI SEJATI !! Itu lah yg semua harapkan. sabar ajelah.

lateralus
02-03-2009, 06:47 PM
terima kasih,, terasa segan juga di sini bila dianggap otai. Rasanya masih jauh lagi utk sampai ke tahap itu. Banyak lagi yg perlu dipelajari terutama :
1. Mengserasikan diri dgn pelbagai pair yg kita minat-Jika kita faham tabiat pair tersebut kita seperti boleh baca apa tindakan seterusnya.

2. Fundamental/news yg banyak dimanipulasi- tak semua berita baik akan menaikan market dan sebaliknya.

3. Teknikal- walau berkait dgn fundamental, % kegunaanya lebih penting utk memasuki/keluar trade dgn timming yg tepat .Ada ramai juga otai2 di sini yg memperkenalkan teknik masing2., yg boleh digunakan ,diucapkan terima kasih-(memahami dan mempraktikan EA sendiri adalah lebih baik).

4. Mental/emosi - yg selalu sukar dikawal..bab ini yg selalu tewas.lebih2 lagi ketika mengalami masalah server dan waktu urusan kerja lain..adalah lebih baik tak selalu scalping dan tukar kepada swing rasanya.

... MENJADIKAN NILAI DIGIT RM CIPUT KEPADA RM BANYAAAAAKNYA ADALAH OTAI SEJATI !! Itu lah yg semua harapkan. sabar ajelah.


Salam bro..

Aku cadangkan bro buat satu blog dan cerita pasal Futures Trading Crude Palm Oil nie.. sebab trader forex dah tau baca charting.. cuma mechanism jer tak sama.. cerita pasal broker fees, kenapa kenal call FBR sumer tu dan market stability.. mesti ada forex trader yang jenguk.. jadi satu alternatif jika gomen pi blok forex nie..

roceli08
02-04-2009, 12:32 PM
#113 Today, 03:47 AM
lateralus
Newbie Join Date: Oct 2008
Posts: 11
Rep Power: 56




........... salam bro,, terima kasih di atas saranan tersebut.. buat masa ni belum berminat sangat kepada crude palm oil tersebut kerana masalah masa ketika trade. ( 10.30 am-6.00 pm waktu malaysia).ia lebih sesuai kepada trader sepenuh masa yg bukan seperti sy. akaun minima utk trde rm6500 (over nigh) ,rm25 utk 1 point. komisen broker min. rm50.( nak broker lebih murah sy boleh rekemenkan)--FXM USD 1 dah boleh trade !!. namun CPO ni banyak mengikuti pergerakan harga minyak mentah dan kacang soya (cbot) ,ramalan cuaca, yg bergerak 24jam sehari..itu sebabnya ketika open market selalu terdapat gap yg besar ! jika margin kecil bahaya tu beb utk over nigh. nak tahu lebih lanjut boleh call sy : 014-3801444 utk broker + komisen yg murah.FBRnya pun ok jugak.(ambank)

lateralus
02-04-2009, 03:30 PM
#113 Today, 03:47 AM
lateralus
Newbie Join Date: Oct 2008
Posts: 11
Rep Power: 56




........... salam bro,, terima kasih di atas saranan tersebut.. buat masa ni belum berminat sangat kepada crude palm oil tersebut kerana masalah masa ketika trade. ( 10.30 am-6.00 pm waktu malaysia).ia lebih sesuai kepada trader sepenuh masa yg bukan seperti sy. akaun minima utk trde rm6500 (over nigh) ,rm25 utk 1 point. komisen broker min. rm50.( nak broker lebih murah sy boleh rekemenkan)--FXM USD 1 dah boleh trade !!. namun CPO ni banyak mengikuti pergerakan harga minyak mentah dan kacang soya (cbot) ,ramalan cuaca, yg bergerak 24jam sehari..itu sebabnya ketika open market selalu terdapat gap yg besar ! jika margin kecil bahaya tu beb utk over nigh. nak tahu lebih lanjut boleh call sy : 014-3801444 utk broker + komisen yg murah.FBRnya pun ok jugak.(ambank)

FBR AmFutures.. Khairul ker ??

roceli08
02-04-2009, 03:42 PM
.....fairul & ku.... ambank jln raja chulan. selalu ke sana?

Pepsifire
02-04-2009, 03:52 PM
depends..
kalau kau boleh fahami chart (TA) betul-betul..
dan baca dan fahami fundamental (FA)..
kau akan nampak yang kedua-duanya compliment each other..
kira macam harmoni.. ying dan yang.. ;)

dan trading akan jadi lebih mudah daripada yang disangka :rolleyes:

Ok bro, aku memahami maksudmu itu...
Aku pn merasakan begitu, kedua2nya saling berkaitan.
Tinggal lagi tgh mantapkan chart TA ni..
Silap buat, abih la jwabnye..
Dahla aku kantoi abis FA ni...:cool:

flizzoe
02-05-2009, 01:35 AM
#113 Today, 03:47 AM
lateralus
Newbie Join Date: Oct 2008
Posts: 11
Rep Power: 56




........... salam bro,, terima kasih di atas saranan tersebut.. buat masa ni belum berminat sangat kepada crude palm oil tersebut kerana masalah masa ketika trade. ( 10.30 am-6.00 pm waktu malaysia).ia lebih sesuai kepada trader sepenuh masa yg bukan seperti sy. akaun minima utk trde rm6500 (over nigh) ,rm25 utk 1 point. komisen broker min. rm50.( nak broker lebih murah sy boleh rekemenkan)--FXM USD 1 dah boleh trade !!. namun CPO ni banyak mengikuti pergerakan harga minyak mentah dan kacang soya (cbot) ,ramalan cuaca, yg bergerak 24jam sehari..itu sebabnya ketika open market selalu terdapat gap yg besar ! jika margin kecil bahaya tu beb utk over nigh. nak tahu lebih lanjut boleh call sy : 014-3801444 utk broker + komisen yg murah.FBRnya pun ok jugak.(ambank)

bro, bukak la satu thread pasal ni.
ni kira benda best neh :)


Ok bro, aku memahami maksudmu itu...
Aku pn merasakan begitu, kedua2nya saling berkaitan.
Tinggal lagi tgh mantapkan chart TA ni..
Silap buat, abih la jwabnye..
Dahla aku kantoi abis FA ni...:cool:

rileks.. kalau susah, kau belajar satu benda baru pasal forex ni sekali seminggu.. maybe this week kau baca pasal CPI, next week PPI, pastu NFP, then usha TA pulak.

lama-lama banyak la yang kau tahu.

roceli08
02-05-2009, 01:54 AM
bro, bukak la satu thread pasal ni.
ni kira benda best neh
........................
salam cikgu, tak boleh lagi...pasti akan di 'GAM' oleh pihak berkuasa FXM.

lateralus
02-05-2009, 04:40 AM
.....fairul & ku.... ambank jln raja chulan. selalu ke sana?

Pernah jumpa Fairul.. dia pernah ajak datang opis dia tengok FCPO chart ngan market sentimen kelapa sawit..

Tengok balik kat futuresource.com memang banyak gap price.. x sama dengan forex.. support/resistant forex lebih valid.. kebetulan pulak ada kawan jadi kerje kais buah sawit.. jadi nak tau rege semasa dorang dapat (cash term) tu based pada demand/supply chart FCPO atau tidak..

Disebabkan kelapa sawit 1tick = RM25, swing high-low price sekitar
50tick/pips/point anggap sesuai untuk Daily trade.. untuk intraday boleh juga tapi kena tahu correlation lain cam soya bean, keadaan cuaca..

Futures broker kat Mesia nie bukan nak sediakan demo akaun untuk kita traning.. tu yang switch ke currency nie.. banyak platform dah test.. Strategy Runner, J-Trader, X-Trader, Ninja Trader, Open E Cry tapi dorang xde link Direct Market Access dengan kelapa sawit.. yng local punya cam NextView, Telekur sumer tu kena bayor chart dorang.. tensen jer..

** Minta maaf kat admin FX Malay.. lari topik sket.. dari forex ker FCPO **

halzu
02-05-2009, 07:26 AM
Futures broker kat Mesia nie bukan nak sediakan demo akaun untuk kita traning.. tu yang switch ke currency nie.. banyak platform dah test.. Strategy Runner, J-Trader, X-Trader, Ninja Trader, Open E Cry tapi dorang xde link Direct Market Access dengan kelapa sawit.. yng local punya cam NextView, Telekur sumer tu kena bayor chart dorang.. tensen jer..

** Minta maaf kat admin FX Malay.. lari topik sket.. dari forex ker FCPO **

DMA still not available for Futures Mkt. but Bursa is planning to implement soon. Right now all the orders have to go through FBR. Talking about daily limit price Bursa has made guidelines over this.


P/S: Ok back to original discussion...FOREX...:) AMFutures....hmmmm ... X-MAN :p

roceli08
02-05-2009, 12:18 PM
Futures broker kat Mesia nie bukan nak sediakan demo akaun untuk kita traning.. tu yang switch ke currency nie.. banyak platform dah test.. Strategy Runner, J-Trader, X-Trader, Ninja Trader, Open E Cry tapi dorang xde link Direct Market Access dengan kelapa sawit.. yng local punya cam NextView, Telekur sumer tu kena bayor chart dorang.. tensen jer..

** Minta maaf kat admin FX Malay.. lari topik sket.. dari forex ker FCPO **

DMA still not available for Futures Mkt. but Bursa is planning to implement soon. Right now all the orders have to go through FBR. Talking about daily limit price Bursa has made guidelines over this.


P/S: Ok back to original discussion...FOREX...:) AMFutures....hmmmm ... X-MAN :p
..............................................................
link utk study chart CPO/KLCI (current price) boleh di dapati secara percuma jika open akaun di OSK.(Metaquote).macam2 indi ada tapi order dgn FBR.
sy setuju dgn Halzu.cpo pun kurang member yg tred. Takde forum yg macam ni. modal besar. Trade forex aje kat sini, 1usd shj.

bluerzz
02-19-2009, 02:20 AM
knape eh bile kata start je trade either buy or sell, profit jd negatif trus? konpius la bro..

flizzoe
02-19-2009, 03:15 AM
knape eh bile kata start je trade either buy or sell, profit jd negatif trus? konpius la bro..

tu sebab spread.. memang setiap kali trade akan negatif dulu..

abgmoxs
03-28-2009, 06:50 AM
tu sebab spread.. memang setiap kali trade akan negatif dulu..

hurmmm....

spesis hero filem tamil mmg la kalah dulu :p :p :p
pastu .. hijau merimbun x hengattt :D :D

kurosaki9313
05-16-2009, 06:22 AM
sory mencelah, nak ucap selamat hari guru kepada yang kerjayanya seorang guru n juga trader.....:)

zem7478
07-25-2009, 05:31 PM
hai semua,,

nak tanya skit tuan rumah..apa maksud dominant currency?leh x bagi contoh sekali???harap dapat membantu:sm38:

supercatfx
09-24-2009, 05:32 AM
hmmm .. aku tgk kebanyakan broker , dia punya terminal kalu pakai mt4 sama je.. tp ada perbezaan kat lots digits... apa sebenarnya lots digits (aku tau sbenarnya...)??? tp apa perbezaan atau kelebihan dan kekurangan lots digits 1 dgn 2..?? (fxopen pakai lots digits 1)

mohdnoh
10-02-2009, 03:56 PM
Bro..Apa maksud margin

kmbeng
10-02-2009, 04:06 PM
Bro..Apa maksud margin

margin ialah jumlah modal minimun yang perlu ada untuk membolehkan anda mengekalkan OP yang ada atau untuk OP yang baru:sm2:

flizzoe
10-27-2009, 09:20 AM
margin ialah jumlah modal minimun yang perlu ada untuk membolehkan anda mengekalkan OP yang ada atau untuk OP yang baru:sm2:

mengekalkan bukan refer kepada equity? bila equity rendah, margin level pun rendah lepas tu kena stop out, so position tu tak kekal.

shuk12ie
11-01-2009, 04:02 AM
salam masta-masta sekelian..

nubie nk tanye soklan sikit nie...

jom kite tengok kt market watch dlm terminal tu (dlm kotak kuning)...

boleh tak terangkan serba sedikit mengenai benda2 tu... ?
ape kaitannye dengan currency pair ?
boleh ker kite trade yg otu cthnyer gold/oil ?
yg lain2 tu aper kejadahnyer plak ?

sori ek.. ni btul nubie nak tanye niih...

mzh4734
11-02-2009, 03:08 PM
nk tanya satu benda yg x brapa paham nih... sesapa ble xplain ttg trailing stop? ia dibuat semasa kita profit atau loss? klu kita set 40 maksudnya kita nak 40 pips ke?

reyo
11-02-2009, 05:03 PM
nk tanya satu benda yg x brapa paham nih... sesapa ble xplain ttg trailing stop? ia dibuat semasa kita profit atau loss? klu kita set 40 maksudnya kita nak 40 pips ke?

cuba bro intai kat SANUN (http://forum.fxopen.com/showthread.php?p=268901&highlight=trailing+stop#post268901)

mzh4734
11-03-2009, 07:36 AM
tq bro... gua dah paham

learn2biz
11-04-2009, 01:49 AM
salam masta-masta sekelian..

nubie nk tanye soklan sikit nie...

jom kite tengok kt market watch dlm terminal tu (dlm kotak kuning)...

boleh tak terangkan serba sedikit mengenai benda2 tu... ?
ape kaitannye dengan currency pair ?
boleh ker kite trade yg otu cthnyer gold/oil ?
yg lain2 tu aper kejadahnyer plak ?

sori ek.. ni btul nubie nak tanye niih...

salam

1) sebagaimana namanya ... market watch ... price quote for single tick
2) dlm akaun demo, futures ngan oil pun ada tapi dlm akaun real, tak ada sbb fxopen adalah broker forex .. deal ngan currencies dan metal (gold/silver) ... so yg dlm akaun demo cuma paparkan price quote dari data provider (banks)

bubut
11-13-2009, 04:51 PM
nak tanya function leverage apa kesan kalau guna 1:100 dan 1:500 harap sudi tunjuk ajar.....

flizzoe
11-20-2009, 05:25 AM
nak tanya function leverage apa kesan kalau guna 1:100 dan 1:500 harap sudi tunjuk ajar.....

Nilai margin untuk satu lot akan berubah. Contoh:

Formula untuk kira margin (akaun standard) = 100,000 χ leverage x harga

Katakan open position buy, pair EUR/USD pada harga 1.5000. Jadi:
untuk leverage 1:100, nilai margin = 100,000 χ 100 x 1.5000 =$1500
untuk leverage 1:500, nilai margin = 100,000 χ 500 x 1.5000 = $300

Kesannya, kalau akaun standard ada kurang daripada $1500, dengan leverage 1:100, akan keluar error 'not enough money', tapi, dengan leverage $300, boleh open position.

anuar bin abdullah
11-21-2009, 04:54 AM
terima kasih tahir85, dan pada sesiapa yang masih tidak berapa faham maksudnya, boleh bertanya ok.. :)
teacher x paham pivot katner nak tau tempat dia...?:sm21:

Meet Joe Black
11-21-2009, 06:14 AM
salam

1) sebagaimana namanya ... market watch ... price quote for single tick
2) dlm akaun demo, futures ngan oil pun ada tapi dlm akaun real, tak ada sbb fxopen adalah broker forex .. deal ngan currencies dan metal (gold/silver) ... so yg dlm akaun demo cuma paparkan price quote dari data provider (banks)
Saya nak regsiter fxopen, tapi apa leverage yang paling sesuai untuk micro acc 50usd?

kmbeng
11-21-2009, 06:40 AM
Saya nak regsiter fxopen, tapi apa leverage yang paling sesuai untuk micro acc 50usd?

slalu orang pakai 1:500 ja... huehuehue:sm55:

Meet Joe Black
11-21-2009, 06:44 AM
slalu orang pakai 1:500 ja... huehuehue:sm55:
Bro, apa nak type kat phone password.

kmbeng
11-21-2009, 06:52 AM
Bro, apa nak type kat phone password.

letak password yang bleh engat la.. macam dah salah tempat ja.....

ps: nak tau lebih lanjut sila tanya tuan mod....

flizzoe
11-21-2009, 10:06 AM
teacher x paham pivot katner nak tau tempat dia...?:sm21:

calculate dengan pivot calculator, dia akan bagitau pivot price untuk hari ni.

learn2biz
11-21-2009, 11:55 AM
Cara kira daily pivot :

(Yesterday High + Yerterday Low + Yesterday close) / 3

Kalo nak extra info lagi .. tanya pakcik google atau carik indikator Daily Pivot Point ... kalo tanya pakcik google trade by pivot nanti akan jumpa byk artikel cemana cara nak baca dia ...

USD50 akaun mikro ... jadi 5000 sen .. better 1:500 .. pas tu jaga margin level ... jaga MM ...

Phone pw bubuh pw yg anda boleh ingat sendiri ... salah satu gunanya utk call FXOpen dan minta pihak FXOpen akses akaun anda bila anda tak boleh akses internet.

anuar bin abdullah
11-23-2009, 12:49 PM
calculate dengan pivot calculator, dia akan bagitau pivot price untuk hari ni.

ooo...mcm tu...tmksh bro...ermmm....istilah UTL per lak...?...kan per...nk ...sbb x tau..:sm23: saya btul2 newbie ni...:fxopen-black2-flag:


Cara kira daily pivot :

(Yesterday High + Yerterday Low + Yesterday close) / 3

Kalo nak extra info lagi .. tanya pakcik google atau carik indikator Daily Pivot Point ... kalo tanya pakcik google trade by pivot nanti akan jumpa byk artikel cemana cara nak baca dia ...

USD50 akaun mikro ... jadi 5000 sen .. better 1:500 .. pas tu jaga margin level ... jaga MM ...

Phone pw bubuh pw yg anda boleh ingat sendiri ... salah satu gunanya utk call FXOpen dan minta pihak FXOpen akses akaun anda bila anda tak boleh akses internet. tmkash sifu....info yg sngat2 berguna tu...t leh tnya pk cik google...:sm46:

flizzoe
11-23-2009, 01:37 PM
ooo...mcm tu...tmksh bro...ermmm....istilah UTL per lak...?...kan per...nk ...sbb x tau..:sm23: saya btul2 newbie ni...:fxopen-black2-flag:

UTL? u belajar trend line ke? kalau ye, UTL = upper trend line. other than that, i dunno.

yusri
12-29-2009, 08:43 PM
salam... tumpang tanya:

actual=?
forecast=?

flizzoe
12-30-2009, 02:11 AM
salam... tumpang tanya:

actual=?
forecast=?

ni ko refer pada news ke?
forecast, apa yang orang (usually economists la) expect tentang data akan datang untuk satu-satu economic indicator.
actual, data yang sebenar, yang dikeluarkan oleh badan-badan yang bertanggungjawab untuk satu-satu economic indicator. i.e. interest rate - fed

yusri
12-30-2009, 03:16 PM
ni ko refer pada news ke?
forecast, apa yang orang (usually economists la) expect tentang data akan datang untuk satu-satu economic indicator.
actual, data yang sebenar, yang dikeluarkan oleh badan-badan yang bertanggungjawab untuk satu-satu economic indicator. i.e. interest rate - fed

ok... tq sifu flizzoe, baru tgh nk berjinak ngan F A....:pirat-flag:

flizzoe
12-31-2009, 12:00 AM
ok... tq sifu flizzoe, baru tgh nk berjinak ngan F A....:pirat-flag:

FA is fun to learn. You should start with one economic indicator, know the function, and then start learning another one. Each and every economic indicator describes some part of the economy of certain country, so you need to keep up to date with every data to connect the dots to determine whether the economy is growing or otherwise.

Strong economy = strong currency, vise versa.

Everytime a new data is released, there would be short term reaction (suddenly the price moves up or down 200 pips), and also long term reaction. It's hard to predict short term reaction (most newbies wanna learn this to make quick profits) because it depends on the whales (the big traders) out there.

sisra
01-31-2010, 08:07 AM
bagaimana nak gunakan robot di mt4

poklah
04-20-2010, 07:30 AM
Terimakasih kepada rakan yg membuka topik ni. Juga kepada para pakguru yg bermurah hati memberi penjelasan.
Disenaraikan istilah2 fx yg sempat dikutip dan disusun semula mengikut abjad.
Kalau ada yg x berapa sempurna tu maaflah, saya newbie yg willing & eager to learn. :sm24:
Sekian.



Ask – untuk sell pair tertentu


Bearish –pergerakan menurun secara mendadak


Bid- untuk buy pair tertentu


Breakout - bila price break level (garisan) yg dilukis pada chart*
* macam fibo, pivot points, etc.


Broker – orang tengah yang diantara trader dan syarikat.


Bullish – pergerakan menaik secara mendadak


Buy – mengharap pair tersebut naik untuk untung


Buy Limit - merupakan order untuk membuka posisi buy pada harga yang lebih rendah daripada harga ketika kita meletakkan order.


Buy Stop - merupakan order untuk membuka posisi buy pada harga yang lebih tinggi daripada harga ketika kita meletakkan order.


Downward – pergerakan pasaran menurun


DT - downtrend


EA = Expert Advisor, slalu orang panggil 'robot'


Ebullion -matawang dalam internet


Egold – matawang dalam internet


Exit profit – membolehkan posisi yang open tertutup secara automatik apabila terkena price yang anda set.(dalam keadaan untung )


Free margin - equity - margin. Jumlah deposit dlm akaun yg akan menentukan posisi trade yg boleh dibuka, eg modal asas.
Trader x boleh open posisi trade yg melebihi free margin atau membiarkan pesanan lama terus terbuka (swing) sekiranya free margin beliau sudah kekeringan (jumlah free margin lebih kecil dari kerugian yg ditanggung semasa posisi terbuka).


Fundamental analysis – teknik untuk meramal pergerakan pasaran berpandukan news (politik dan ekonomi)


Hedging - process untuk buy dan sell pada satu-satu masa tertentu.
contohnya eu:- 1.3506/1.3508, so trader yang buy pada 1.3508 dan sell pada 1.3506 pada masa yg sama telah melakukan hedging.


Indicator – penunjuk dalam teknikal analisis


Interest rate - Kadar Faedah – boleh menyebabkan satu mata wang untuk sama ada
mengukuhkan atau melemahkan bergantung pada pergerakan. Dalam kadar faedah yang tinggi sesetengah kes akan menarik wang asing, bagaimanapun kadar faedah yang tinggi akan sering menyebabkan pelabur-pelabur pasaran saham untuk menjual portfolio-portfolio mereka.

Mereka mempercayakan bahawa kos yang tinggi dari pinjaman wang akan menjejaskan banyak syarikat. Jika pelabur-pelabur menjual holdings mereka akan menyebabkan kemerosotan dalam pasaran dan secara negatif menjejaskan ekonomi.

Disebabkan oleh dua perkara yang akan menjejaskan akan mengambil tempat bergantung pada banyak faktor-faktor yang rumit, tetapi biasanya satu perjanjian di kalangan pemerhati-pemerhati dipersetujui untuk memerhati perubahan semasa kadar faedah yang akan menjejaskan ekonomi awam dan harga mata wang.


Leverage margin – kadar modal anda dan jumlah kuantiti yang dibenarkan seperti 1:100, 1:200


Long - posisi pair yang dibeli.menghap pair akan naik


Margin - Jumlah $$ yang anda gunakan untuk membuka sesuatu position.


Margin - jumlah nilai lot untuk position-position yang dibuka, jumlah modal minimum yang perlu ada.


Pending order – membolehkan posisi akan terbuka secara automatik apabila terkena price yang anda set.


Overbought – situasi dimana pasangan matawang tersebut sudah terlebih dibeli dan kemungkinan besar akan jatuh .


Pair – pasangan mata wang .contoh EU(euro/usd)


Pips – perubahan harga matawang dikira dalam bentuk pips.


pivot - Ia seperti titik tengah untuk pengiraan data untuk sesuatu jangkamasa.


Pivot – pergerakan matawang yang tidak jauh dari titik asal dan kembali semula


Platform – software yang digunakan untuk forex trading contoh metatrader,streamster, fx trading station 2.


Ranging - harga yang naik dan turun dalam sesuatu range ataupun dalam satu jarak high dan low untuk masa beberapa hari ataupun tempoh masa yang lebih panjang.
Contohnya:- pergerakkan harga eu dalam satu minggu ialah diantara 1.3500 hingga 1.3600, ini bermaksud harga eu hanya tengah ranging diantara harga-harga tersebut.


Retracement - biasanya berlaku setelah sesuatu pair telah DT atau UT dan retracement adalah seperti correction baginya sebelum ia membuat keputusan sekali lagi untuk terus turun atau reverse mengikut arah retracementnya.


Scalping – teknik mengambil pips sedikit demi sedikit


Scalping - merupakan satu process untuk very-very short term trading dari segi mengambil untung pada tahap yang minimum dan ia bergantung pada setiap trader, biasanya scalping akan dilakukan untuk pips dalam range 10-20 pips ataupun kurang
daripada tersebut.


Sell – mengharap pair tersebut jatuh untuk untung


Sell Limit - merupakan order untuk membuka posisi sell pada harga yang lebih tinggi daripada harga ketika kita meletakkan order.


Sell Stop - merupakan order untuk membuka posisi sell pada harga yang lebih rendah daripada harga ketika kita meletakkan order.


Short- posisi pair yang dibeli.menghap pair akan jatuh


Slippage - apabila sesuatu harga not tradded, contoh ialah apabila anda long eu pada harga 1.3100 dan stop loss di 1.3090, tetapi apabila EU turun, harga 1.3090 tidak disentuh tetapi ia sentuh 1.3089, ini bermaksud ia slipped 1 pip extra.
Kalau dlm EA slippage bermaksud jumlah perbezaan yang anda boleh terima jika price sesuatu currency slip (aka tidak sentuh price anda kehendaki) .


Spot trade - seperti apa yang kita trde di sini via online, aiatu kita buy/sell sesuatu currency dgn currency lain untuk mendapatnya terus dan bukannya future.


Spread – perbezaan matawang yang akan dibeli dengan harga pasaran terkini


Stop loss - membolehkan posisi yang open tertutup secara automatik apabila terkena price yang anda set.(dalam keadaan rugi )


Swap – kos tambahan akibat penangguhan urus niaga Swap dalam erti kata lain ialah seperti interest. Interest boleh didapati melalui 2 hala, iaitu menerima atau membayar. Setiap currency ada interest ratenya tersendiri so interest rate untuk setiap pair adalah berbeza.

Untuk menentukan anda membayar atau menerima, ia bergantung pada interest rate sesuatu negara, jika anda membeli currency yang interestnya lebih tinggi daripada currency yang anda jual, maka anda akan dibayar interest dan sebaliknya.


Swift – kod bank.


Swing - jarak yang panjang atau lama.
contohnya:- swing trade bermaksud, trade yg disimpan lebih drp. 1 hari.


Technical analysis – teknik untuk meramal pergerakan pasaran berpandukan sejarah, trend dan indicator


TF (time frame) – kadar masa untuk membuat analisis menggunakan indicator. Setiap
indicator menggunakan TF yang sesuai.


Trailing stop – membolehkan anda menutup posisi yang untung sebelum menjadi rugi semula.


TT - telegraphic transfer.


Turun dolah - (somebody please..)

Upward –pergerakan pasaran menaik.


UT - uptrend


Volatile - harga yang bergerak tidak tentu arah, disebabkan buy dan sell yang bnyk dilakukan oleh institusi besar terutamanya, harga akan naik dan turun berterusan.
Ini biasanya dilihat apabila governer bank atau president bank memberi penjelasan positif dan negatif mengenai ekonomi sesuatu negara, menyebabkan trader tidak tentu arah melakukan buy/sell, dan tiada direction yang clear untuk diikuti.


Wire transfer – pemindahan wang terus ke akaun bank.